Wednesday, February 24, 2010

nekem minden egyformán popzene

Vegyünk egy csövet, amiben gyorsítani szeretnél valamit, lövedék vagy űrhajós nekem most mindegy.
A gond az, hogy ha táguló gázzal csinálod, akkor ugye a gyorsulás mértéke durván csökken a tágulás közben. Ezen segítene egyfajta betáplálás. Ha a lövedék mögött felrobban az anyag, akkor gyorsulni kezd, és ha adott ponton, amin a csőben már áthaladt a lövedék, újabb robbanások következnek be, a nyomás tovább növelhető. Gondolj egy fordított szilárd hajtóanyagú rakétára, amiben a fokozatok úgy vannak elválasztva, hogy maga a kabin/lövedék az, ami szigetel. Ahogy áthaladt a fokozatok közti elválasztón, úgy teszi lehetővé, hogy a következő fokozat begyulladjon. Nagyon rövid távon gyorsít, meg hát a szilárd hajtóanyagnak megvannak a gondjai, viszont nem cipelünk magunkkal felesleges tömeget.

Gondolj egy olyan csősorozatra, ahol a cső falára felhordom a robbanóanyagot (vagy motor esetén az üzemanyagot), és az elhaladó lövedék vagy dugattyú (vagy a mögötte haladó égés/lökéshullám) gyújtja be a következő részleget (fokozatot). A használt üzemanyag fajtájától függően lesznek a fokozatok különböző hosszúságúak.
A felhordott üzemanyag lehet szilád vagy folyékony, vagy áramolhat ott éppen akkor (körbe-körbe), vagy lehet az, hogy lövés előtt kerül fel permet formájában.

No comments:

Post a Comment