Friday, February 19, 2010

einstein

Tipikus példája annak, hogy alapjaiban nem értem a relativitáselméletet az, hogy mind a mai napig azt hiszem, hogy az egész csak arról szól, hogy Einstein szerint az a valóság, amit mérünk. Szerintem meg a valóság egy része az is, amit nem tudunk (most még) mérni. Vegyük például a cézium atomot. Vagy inkább Bart Simpsont. Ha baszkurálod az órát egész évben, attól még Ms Crabappel vissza fogja vele állíttatni a nyári szünet előtt.

A kérdés tehát számomra az, hogy lehet-e olyan órát definiálni, amire nem hat a sebesség. Vagy más megfogalmazásban: el lehet-e érni ugynazt a hatást, amit a sebesség elér az időmérésben, csak máshogy? Az egyik ilyen dolog a gravitáció, ugye, hogy nagyobb erősségű gravitációs térben máshogy jár az óra, mint nem ott. Nade ez csak egy mező. Egyátalán mi lassítja az időt? A sebesség vagy a gyorsulás? És ha a gyorsulás, akkor miért nem lassul az idő adott gravitáción (arról most nem beszéljünk, hogy ha tényleg quantált a világ, akkor az Einsteini látásmód valahol csorbát szenved, és csak úgy bírnám egyeztetni a kettőt, hogy van egy olyan tulajdonság, ami folyamatos, és ez az idő. Ergo amikor egy töltesz valamit, akkor az időt manipulálod ott, és aztán ez egyszer csak visszaáll alaphelyzetben, és közben kilökődik a kvantum.

Na, megyek ácsolni, mert ehhez nem elég a mostani neuronhálózatom.

3 comments:

  1. Hozzátenném, hogy az ilyen térugrásnál nem feltétlenül tép szét a gravitáció, hiszen a téridőd gyorsul veled együtt, csak ugye a kérdés az, hogy a te gravitációd meddig terjed.

    ReplyDelete
  2. ja, és leböfögné valaki nekem a képleteket két schwarzschild rádiusz összeolvadási folyamatáról?

    ReplyDelete
  3. pf, megvan a telefonszáma.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole_thermodynamics

    ReplyDelete