Wednesday, February 17, 2010

garp szerint

Nekem a fekete lyuk akkor is csak egy lefolyó, ahol az anyag alacsonyabb energiaszintre kerül, aztán amikor túl gyorsan vagy túl sok megy bele, akkor bugyborékol egyet, és azt hívják szupernóvának. Ha lassan folyik bele a cucc, nincs torlódás, akkor szépen össezfolyik barna törpének.

Tudom, hogy egyszerű vagyok, mint a faék, de hát mindenki megragad az elméleti fizikában egy szinten, nem? :D

zupdate:
http://en.wikipedia.org/wiki/Schwartzschild_radius
csak hogy rá lehessen mászni, ha felmerül. + mikor megyünk sörözni (én ugye alkoholt nem igazán mostanában)

4 comments:

  1. A fekete lyuk max a szupernova UTÁN jön létre :) Fordítva semmiképp.
    Nomeg egyáltalán az észlelése jelenlegi tudás szerint a gravitációs lencse effektus alapján, vagy az eseményhorizonton átbukó anyag röntgen és rádiósugárzása lévén lehetséges.
    Tehát a nagy csillag halála = szupernova. Aztán a méretétől függően vagy lesz belőle barna törpe, vagy fehér törpe, vagy egy lyuk a téridőn :)

    ReplyDelete
  2. hát, nekem feketelyuk minden, amiből nem jön ki sugárzás/információ. Ehhez ugye definíció szerint tartozik egy eseményhorizont. És itt van a kutya elásva. A szupernova robbanásnak van egy sebessége. Ha azt állítod, hogy nincs eseményhorizont amíg nem robban be, és azt állítod, hogy N idő múlva meg van, akkor próbáljuk meghatározni azt a sebességet, amivel a fekete lyuk eseményhorizontja felépül, vagy tágul :) Nem könnyű feladat.

    De mindegy is, szerintem eseményhorizont bármelyik csillagban lehet, és mindaddig nem jössz rá hogy ott van, míg meg nem határozod az összetételét, kiszámolod az elvárható sugárzott energiát és rá nem jössz, hogy nem sugároz annyit KIFELÉ, mint kéne :)

    Gondolj arra, hogy van egy térrészben X mennyiségű és eloszlású részecskéd, legyek egyszerű, hidogén. Ez a gravitáció miatt egy pontba gyűlik össze, ha megvan a tömege, begyullad, napként sugároz, ha megvan a megfelelő tömege, felrobban és marad a lyukacska. És most mi van? Mi történik a kilökődött anyaggal? Visszahullik idővel? szétszóródik?
    Mi lesz a lyukkal? Mi az egyensúlyi feltétele?

    ReplyDelete
  3. jamegmégegy.
    Van egy fekete lyuk, aminem az anyaga bent van az eseményhorizonton. Tegyük fel, hogy gyorsulva dörög. Ha igen, akkor deformálódik. Ezzel együtt fog pörögni az eseményhorizont is? Kilóghat-e az anyag az eseményhorizontból emiatt (nyilván nem kinyúlik, hanem elkezd szivárogni valami sugárzás az egyenlítő mentén)? A fasznak van itt ilyen hideg az irodában péntek este 6 után? kikapcsolják a fűtést 5-kor vagy mi??

    ReplyDelete
  4. ja jól van, megnyugodtam agyilag: http://en.wikipedia.org/wiki/Rotating_black_hole

    ReplyDelete