Friday, February 12, 2010

formok

Na jó, ez most szakmai lesz. Picit.
Amikor van egy formod, amiről a user submittálhat adatokat, nem kéne a teljes cuccot elszubmittolni, mert az megafaszság, rühellem utálom és phüjj phüjj.

  1. amihez nem nyúlt a user az nem megy sehova.
  2. amihez hozzányúlt a user, de a végeredmény az, ami volt, az nem megy submitra
  3. a mezőnek mindíg több értéke van, mint egy. Van egy current value, original value, default value, possible values. És akkor még nem is mondtam, hogy multiselectes, ugye... 
  4. Ha a user a default value-t állítja be, akkor az egy spéci dolog, mert az nem ugyanaz, mint a default value aktuális értéke.
  5. A default value jöhet több helyről is, és számit hogy honnan. Lehet rendszer szintű, ha site szintű, ha csoport szintű stb... ez akkor válik izgalmassá, ha a defaultot piszkálják. A user ha a default-ot választja, akkor nem annak aktuális értékét választja, hanem azt, hogy "legyen az, ami szokott lenni."
  6. A settingeket jó, hogy egy képernyáre külön kitesszük, de könyörgöm, ahogy tooltipet is lehet csinálni, úgy a mezőhöz is mehet a contextbe, hogy ennek honnan jön a default value-ja, és leeht azt inenn szerkeszteni, vagy átmenni a settings-be és pont ott megállni, ahol ez az érték van.
  7. A koncepció az, hogy a form összefog mezőket, azok összes tulajdonságával együtt.
  8. A default value egy mezőben megjelenhet, de azt nem kéne a value-ba beleírni, mert ez egy renderelési issue. Amikor submittálom akkor LEHET, hogy be kell égetni a value-ba a default value-t, mert a submit idején ez fixálódik, hiszen ha kitöltötte a lottót, akkor az onnantól fix, hiába változtatja a kedvenc számait...
Sok beszédnek sok az alja, a lényeg, hogy a adattal menjen már át a viselkedés is, mert az adatnak nem az a típusa, hogy date, hanem az, hogy születési évszám.

Na ezért volt egy nagy fasz, aki a különböző osztályokat jávában final-ba tette. Köszönjük. Na ezért van az, hogy vannak olyan függvények, amik listákat meg objec-eket fogadnak egy u.n. erősen típusos nyelvben. Nem kell mindennek típust csinálni, de elgondolkodtató, hogy a pl az időszak az egy osztály, ami nem a date-et terjeszti ki, holott pedig kéne. A másik dátum lehet, hogy nincs is beállítva. Az a másik dolog, hogy soha nem kellett volna a long mellé Long-ot csinálni. Ugyanazt ábrázolják, és csak a tárolásban különböznek, amit meg egy bussines logic-ot író csóka pont leszar. Ha kell a performance, akkor úgyis megírom assembly-ben :P Java-ban amúgy sem egy leányálom a bináris logikát effektíven leporgramozni, mert ugye a nyelv jó, az implementáció meg ezen a ponton tragikomédiába fullad.

2 comments:

  1. Nyehehe. De szép is ez a szakma :)

    Emlékszem anno az egyetemi államvizsgán az assembly volt amitől dobták a hátast :) Régi szép idők, amikor a nagygépen nyomtuk a nagygépes asm-ot :) A PL1-ről nem is beszéltem :D

    ReplyDelete
  2. "jó hogy vége a 60-es éveknek,
    és nem jön újra eeeeeeeeellll"

    kisnyál és a hód

    ReplyDelete