Tuesday, November 3, 2009

nukleáris űrhajó

"Az orosz mérnököknek elég hatékonyan kell dolgozniuk, hiszen a nukleáris fejlesztéseknél sokkal több biztonsági problémát kell megoldani, mint a hagyományos üzemanyag-meghajtású Orion esetében. Például meg kell védeni az utasokat a radioaktív sugárzástól." (index)

öö, mintha a sugárzási problémákat eddig el lehetett volna hanyagolni :S dilettanti.

Plusz, nagy sebességő lahadáskor a hullámhossz és a becsapódás energiája igenis probléma (tudom, tudom, relativitáselmélet persze, hiába megyek szembe a fotonnal, nem lépem át a fénysebességet relatíve, jó jó, de ha 99.99% fénysebességről 99.9999% fénysebességre gyorsításhoz X energiával töbet fektetsz be, azt becsapódáskor mind ki fogod nyerni ilyen vagy olyan formában. Az energia nem vész el.

Amúgy meg felrajzolná valaki a Kármán féle örvénysort 3d-ben? Pedig láttam már valahol... Az is érdekelne, ha az idő tengely nem lineáris, és nem bár folytonos, de nem szekvenciális (sőt nem is exponenciális, hanem egy másik függvény szerinti, ami akár visszafelé is kanyarodhat), akkor hogy nézne ki rajta egy ilyen. (ezt ki kéne fejtenem, de csak anyit, hogy ha van lineáris skálázás, meg exponenciális, akkor tetszőleges függvényt is vehetünk ide, így 1--2--3--4 vagy 1--10--100--1000 helyett 1---2-5-6-3-4---7... lehet a skálán...

No comments:

Post a Comment