Friday, November 27, 2009

machiavelli


Orvell megmondta előre. Faszt, nem előre, csak átnézte a történelmet, oszt rögzítette a tényállást. A jelenleg hatalmon lévők csak azzal tudják megtartani a hatalmukat, hogy szükségesnek állíják be magukat. Nem hasznosak, csak úgy csinának, mintha lenne egy külső fenyegetés. Az, ami megy a Fülöp szigeteken, teljesen kész. Az átlagember polgárháborúnak tartaná, de nem az. Mert nem. Polgárháborúban majdnem olyan tiszták a szabályok, mint egy háborúban.
Háború: ott az ellenség, más ruhába van, mások a fegyvereik, máshogy beszélnek, máshogy néznek ki.
Polgárháború: ugyanez, csak a két fél között semmi külső különbség nincs.
Modern hadviselés (including ugye irak): nincs háború. Ugyanúgy mennek a hadműveletek meg gyilkosságok, csak hivatalosan nincs háború. Sőt megszállás se. Csak gyakorlatilag napi erődemonstráció. Hatalom (központi, helyi) hadjáratot folytat a lakosok ellen.

Gyakorlatilag 911 óta tudjuk, hogy a terroristák és a hadsereg között alapvetően nagy különbségek vannak. A legnagyobb különbség: a sajtóhoz való hozzáállás. A terroristának van üzenete. Ha nincs sajtója, baszhatja. A katonák, vagy mostani divatos szóval félkatonai szervezetek (röviden a bunkók azon csoportja, akiknél fegyver is van) a sajtót a legnagyobb ellenségüknek tartják, ahogy a szemtanukat is. Ilyen szempontból egy szó sem érheti a Bush kormányzatot, azonnal kapcsoltak, és úgy baszták rá a cenzúrát a sajtóra és a világhálóra, hogy öröm volt nézni. Felismerték a helyzetet. Jól reagáltak. Ez volt a legideálisabb eszköz a terroristák ellen, plusz bónusz a saját javukra tudták fordítani a helyzetet. Egy évig senki nem szólalhatott meg, mert akkor hazaáruló. hmm.... honnan ismerős ez a szó...? Mondjuk magyar kontextusban...
(a kép amúgy:  Jim Bourg, Reuters )


Na ezért nem kell félni az atombombától. Ahhoz nagyon sok sajtó kell, sok fényképpel meg mindennel, de az az igazság, hogy a sajtó beszari alakjai egyszerűen nem fognak bemenni megfelelő mennyiségű képért egy sugárszenyezett területre. Amelyik meg bemegy, nyilván aranyárban hoz ki egy két fotót. Egy lefejezést viszont simán fel lehet venni, a Géza beáll a sarokba a kamerával, fény, hang, ... aaaand action. És a civilizáció nem áll meg. Lesz még lefejezés közvetítés élőben, és olyan is, hogy tévétársaságok versenyeznek a közvetítés jogáért. Azt talán ne is említsem, hogy a lefejezés egy viszonylag tisztességes eljárás. Nem-e? Karóba húzás, Dózsa György, texasi láncfűrészes, boszorkányégetés. Na? Én vagyok a vadállat, hogy a betűket ebbe a sorrendbe rakom?

Amúgy ezek a lefejezős videók (ez most fura lesz) túl vannak értékelve. Európai szemmel brutálisak, ahogy egy helikopter-gépágyús kivégzés is ( (C) USA). Azonban arrafelé ez nem lóg ki annyira az elterjedt büntetés végrehajtási gyakorlatból. Minimális az arab terrorista devianciája abból a társadalomból. Ahol a kézlevágás még mindíg megy (pedig ugye nincs visszatartó ereje... mindnen évben csinálják...), és igazából a halálrakövezést is komolyan veszik. Itt Európában ez nem divat. Hiszen az erkölcs fellegvára az egyház ezt már nem alkalmazza. Az lehet, hogy megerőszakolják a gyerekeket, de igazából ezt már ők is belátták, hogy bűn.

No comments:

Post a Comment