Thursday, November 12, 2009

gőzgépek

Tekintve, hogy egy atomreaktor (gondolom majd a fúziós is...) nem más, mint egy gőzgép, érdekelne, hogy miért áramot szállítunk nagy távolságra, és miért nem mágneses mezőt.
Az is érdekelne, hogy a mágnesesség, mint olyan, nem-e a mozgó elektromos töltés által keltett ellenállás egyik jelensége (jó, hülye vagyok hozzá, majd tanulom), de ha igen, akkor a szupravezető közegben haladó töltés milyen mezőt generál. Vagy szakadjunk le a töltésről, és nézzük meg, hogy mi van a fotonokkal. Azokról tudjuk, hogy lehet szállítani vele energiát (jó másra is?) és nem más mint a kvantált elektromágneses mező gerjesztésének kvantuma. Mi a faluban úgy mondjuk, hogy a gerjesztési állapot mérési egysége, amit kisebb részekre nem tudunk darabolni.
Okés, hogy annyit csinálok belőle, amennyit akarok, és jól szuperponálom oda, ahova tetszik, meg hogy baszogatja a retinát, nade hány foton fér el egy tű hegyén? :) Vagy ha a fény elhajlik a gravitáció miatt, akkor elhajlik-e egy fénysugár, ha egy másik mellett megy el (úgy értem, hogy 2 foton elmegy egymás mellett).
Meg ha két tömeg egymás pályájára hatást gyakorol, akkor ha mellé világítok egy tömegnek, al fog-e az is mozdulni? (nyilván, és nyilván a tömegarányoknak megfelelően).

Izé, no.
Einstein relativitáselméletéből nem az következik, hogy ha egy álló cucc mellett elhúzzuk a műszert, akkor az ugyanaz, mintha a cuccot tolnánk át a műszeren?
Na, akkor a plazmát úgy kéne tanulmányozni, hogy gyujtok egy gyufát, és a műszereket hűtöm le a picsába :) Ezzel megúsznánk a kurva drága plazma legyártását, és a gyufa tovább ég, mint ameddig a plazmát össze tudjuk tartani :P

3 comments:

  1. De hűteni szobahőmérsékletről csak kb 300 kelvint tudsz a plazma meg kicsit nagyobb hőmérséklet különbséget igényel :P

    ReplyDelete
  2. Hát akkor sem gondolom, hogy menne...
    Az energiakülönbség abszolut.

    ReplyDelete
  3. Igen, csakhogy a befektetett energia nagysága az, amit szerintem számításba kéne venni.
    Ahogy közelíted az abszolut zérót, úgy kell explonenciálisan több energiát befektetni.
    Ahogy melegíted a plazmát, úgy kell exponenciálisan egyre több energiát befektetni (nyilván nem egyezik, csak tendencia).
    De amúgy viccnek írtam, meg hogy majd a fermi lab-o be tudjam perelni, ha ők is rájönnek ^_^

    ReplyDelete