Thursday, November 19, 2009

a kör négyszögesítése


Ha az ember túl sokat buildel, előbb utóbb végigolvassa a netet, és eltalál oda, ahol a madár se jár (csak évente 5000 user).
A PI-től elindulva hamar a kör négyszögesítésénél találtam magam, ami azért aranyos probléma. Lényegében az van, hogy van egy köröm, és kéne kreálni egy vele azonos területű négyzetet. STOP, ne próbálkozz :) bizonyított tény, hogy ez nem lehetséges (magyarul: a PI transzcendens szám).
Illetve START lehet, hogy lehetséges.
Igazából az a kérdés, hogy az eredetileg definiált problémába hol értünk bele olyan 'nyilvánvaló' és 'természetes' dolgokat, amiket nem kéne. Mint például azt, hogy miért 2D-ben kell ezt a feladatot megoldani :)
Nincs olyan dimenzió, ami valamilyen módon irracionális számokon, vagy transzcendens számokon alapul? (nyilván nem fogok googlázni transzcendens dimenziók után, mert arra csak Humukázó Kamuka vegetariánus életmódot népszerüsítő oldala jönne be).

Sajnos túl erős a bullshit penetráció a neten :(

de azért a wikipédia kisegített, és pótolhatom azt, amit nem tanítottak meg az isiben :) My precious...
vagy ez, vagy bámulhatom ahogy a build scrollozza a sorokat feleslegesen, csak hogy megnyugtasson, a 20 perc nincs elvesztegetve az életemből, mert valami történik...

2 comments:

  1. Emlékszel Te még a Hartai óráira? Na pont ott volt szó a gyűrű műveletekről :) Emiatt lettem "csak" 4-es matek szigorlaton, mert nem tudtam a Zsegalkin polinomról, hogy gyűrű műveletekre van értelmezve :)

    ReplyDelete
  2. Persze, hogy emlékszem, próbálom pedig elfelejteni :)

    ReplyDelete