Monday, September 28, 2009

contour hd - tesztek

No,

http://www.youtube.com/watch?v=wLi1r1IauSI



az van, hogy az egyik lényeges dolgot nem emeltek ki a guide-ban. A két lézerbaszás állítható, és ez az egyik gyenge pontja a contour hd-nek. Hiába gondoltam, hogy az csak célzás, és a beállítás azt jelenti, hogy lézer be, mutassak rá a cuccra, amit nézni akarok és jó... nem. A két lézer pötty alapból egymás fölött van. Egymás mellett kéne lenniük, szóval 90°-ban elforgatható (és utána egy baszom mikro csavarral lehet rögzíteni, pótlás nincs) és utána nem lesz 2 gigányi elbaltázott felvétel, ami csak arra jó, hogy a Sony Vegas-ban (vagy inkább a virtual dub-ban) lehessen 90 valahány fokban helyre rakni. Egyenlőre nem rakom fel a felvételt. Mert tudok ennél jobbat is, mint ami megszületett.

Pozitív:
  • Működik. Hiba nélkül. Out of the box
  • HD-ben vesz fel, jó a minőség
  • hosszú ideig bírja
  • a táskában rázkódás mentes képet csinált
  • egyszerűen tölthető usb porton keresztül
  • könnyű a weben review-t találni.
Negatív:
  • halszemoptikás, de nagyon
  • ha nincs feltöltve a kamera elég furán viselkedik (de van hozzá leírás, ami alapján hamar rá lehet jönni, mi fáj neki)
  • a felvétel dőlésszögét állító lézeres cucc nem volt világos a leírásból (de web site-okon, nem a hivataloson, kiderül)
  • a töltöttség pontos értékét nem lehet eldönteni, nem tudod, mikor kell akkumulátort cserélni.
Megvenném-e megint, ennyi pénzért?
  • igen.
Update:
Hát, ma végre sikerült vízszintesbe tenni a kamerát, nem volt nagy művészet, viszont továbbra is megvan az a baja, hogy nem kapcsol ki. Miután elméletileg ment a felvétel, és nem tudtam se leállítani, se kikapcsolni, kipattintottam az aksit, erre persze nem jól reagált és oda a felvétel. Elég nagy csalódás, hogy a kikapcsológombra nem reagál, és oda a felvétel :'(

Update2:
Megvenném-e megint, ennyi pénzért?
  • nem
Miért is? Mert kurva nagy csalódás, hogy reggel benyomom a felvétel gombot, és mikor az irodában ki akarom kapcsolni, már megint nem lehet. Egyszerűen a 3 másodpercig nyomom című dolog alapból nem működik, csak bizonyos körülmények között. Gondolom az fáj neki, hogy a kapcsolót nem kezeli közvetlenül, hanem csak ha bebootolt a kamera. Ez tart neki 15-20 másodpercet. A felvétel leállítása is 5 sec. Ha ez idő alatt bármit kapcsolgatsz, a kamera hibás lesz, és csak az akku eltávolításával és visszahelyezésével lehet resetelni az állapotát.

Kurvára béna hiba, kiforratlan termék (ez már a második típus, amit gyártanak, és ebből is rev2.). Ne kelljen már nekem feltalálni, hogy hogy lehet egyátalán felvenni a kamerával, pláne, ha 2 gombos kameráról van szó (ki/be, felvesz, nem vesz). Amúgy 2 példány van a kamerából, a másikat elajándékozom a tesómnak, hátha csak az enyémmel van mechanikai hiba (nincs). Haver azt mondta, hogy neki a néma üzemmódos felvételben működött. Azért még próbálgatom, mert irodába, vagy biztonsági kamerának talán még használató.

Motorozáshoz nagyjából alkalmatlan.

Update 3:
Megvenném-e megint, ennyi pénzért?
  • igen
Dehogy most meg miért? Mert közben a gyártónál rájöttek, hogy a 8Mbyteos kártyákat rosszul kezelték (nekem ilyen van), és kiadtak rá egy firmware javítást. Egyszerű telepíteni, ha gondod van vele, hagyj egy üzenetet, segítek. Mióta felraktam (kamera verziószáma: 1200) azóta minden felvétel sikerült (2-3 napja), csak közben leesett a hó.

Update:
Béla barátom elmélete szerint néma üzemmódban (bekapcsolás előtt állítod felvétel üzemmódba) jól működik a kamera, de ez nekem elég random.


Hiba 1, néha nem lehet kikapcsolni:
  • Jelenség: Mikor le akarod állítani a felvételt, a kamera továbbra is felvétel üzemmódban marad, kikapcsolni sem lehet (3 sec-ig nyomod a kikapcsoló gombot, mégse kapcsol ki). Nekem ez eddig csak akkor jött elő, mikor motorozást vettem fel. És csak nappal ^^
  • Fix: Nincs, a felvételed elveszett. Csak azt lehet csinálni, hogy kinyitod a hátulját, és kiszeded az akkut, majd visszateszed. A felvétel, amit utoljára csináltál, hibás lesz (akár milyen hosszú volt, ott marad a kártyán, de használhatatlan). Töltsd le a contourhd oldaláról az 1200-as kameraverzióhoz tartozó javítást. A kamerád verziószáma a hátsó kis sapka alatt van, amit lepattintve hozzáférsz az aksihoz meg a memóriakártyához. A leírás pontos, PONTOSAN azt csináld ami oda van írva, semmi magánakció!
  • Feltételezett ok(ok):
    - a felvétel be/ki üzemmódok közötti váltáshoz idő kell neki, ahogy a bootolás utáni zöld fény után is kell 5-10 másodperc a kamerának. Az is lehet, hogy ha nem billen be felvétel üzemmódba a kapcsoló rendesen, akkor a fények még égnek (narancssárga fény jelzi a felvétel üzemmódot), de mivel nem vesz fel a kamera, ezért a felvételt le sem lehet állítani. Téves. Ki be kapcsolgattam, semmi baja. A hiba azóta úgy is előjött, hogy erre nagyon figyeltem.
    - memóriakártya: Amikor az irodában próbálgattam a kamerát semmi baja nem volt. Tegnap hazafelé este szintén mindent rendben felvett. Ma reggel amikor bejöttem az irodába és felvettem, na az elveszett. Ami kontrol felvételt csináltam előtte, az megvan, jó lett.
    - felvétel túl hosszú: ez se jött be, az irodában 1 órás felvételt csináltam.
    - hőmérséklet: túl hideg van neki. Simán lehet, bár egy snowboardosoknak ajánlott kameránál ez a vásárló megtévesztése. Ez sem igaz, hőmérséklettől (külső, kamera) függetlenül is előjött a hiba.
    - a kamera a rögzítés miatt megfeszül, és ez a kapcsolóknak nem tesz jót. Most ez a kedvenc magyarázatom, mert ezt még orvosolni sem lesz nehéz :)
    - rezgések. Fura lenne, mert este hazafelé simán felvettem az utat. Sőt, tegnap vissza kellett este mennem a melóba, az is megvan. Ma reggel (egy hónap folyamatos próbálkozás után) még az is sikerült, hogy felvegyem, ahogy megyek be a melóba.
  • 9/10 pont, mivel az ellenőrző fények rendes működést jeleznek, de valójában a felvétel nem készül el. Motorosnak ciki, ejtőernyősnek szopás, ugorhatsz újra... én meg pont a forgalom rögzítésére akarom használni, hogy egy balesetnél meglegyen a felvétel...
Hiba 2: a hozzáadott vágó szoftwer szó nélkül elszáll:
  • Jelenség: a website-ról letöltöd a szoftvert (easy edit), amivel meg lehet vágni a felvételeket. Hiba nélkül feltelepedig a céges windows xp-re, az otthoni, szintén legálisra nem (java fejlesztő vagyok, van elég cucc mindkét gépen). A céges gépen is elszállt már miközben vágtam a kis videót (naggyal még nem is próbáltam).
  • Fix: nincs. Az otthoni gépen indítás után a telepített program elszáll. Nem tudni, hogy miér, mert a java-s cuccot indító exe szó nélkül lenyeli a hibákat. Semmi logot nem csinál.
  • Feltételezett ok: otthon már van egy plug and play webkamerám telepítve, így az az elsődleges eszköz, ez egy második kameraként jelentkezik a rendszerben. A szoftwer az elsődlegeset akarja használni, és eszébe se jut, hogy nem a contourhd az.
  • 3/10: ha akarnék molyolni rajta, csinálnám. Sony Vegas mindent megold, illetve rengeteg olyan szoftwer van (a youtube-ról nem is szólva), ami kiváltja ezt a hibaelnyelő valamit.
A felvétel minősége jó amúgy, éjszakai motorozásról raktam fel felvételt (budapest, október, este 7-8 között), de nappalit még nem sikerült csinálánom... pedig minden nap próbálom.

4 comments:

  1. Hello,

    pont most terveztünk ilyen kamerát venni siklóernyőhöz, snowboardhoz. Megírod, kérlek, hogy a ki nem kapcsolás csak az egyik kütyün jelentkezik vagy általános probléma?
    Illetve kevés fényben milyen minőséget produkál? Valahogy a hivatalos honlapra nem pakoltak ilyen teszt videót.

    Köszi: cAb

    ReplyDelete
  2. Hello!

    Karácsonyi ajándéknak lenne a cucc!
    Tudsz nekem segíteni hol lehet beszerezni stb?

    lovas.laszlo.akos@gmail.com

    Thanx:L

    ReplyDelete
  3. Szia,

    ha még mindig akadnak problémáid a kamera használatával, akkor keress meg esetleg tudok segíteni.
    Tavasz óta használtam egy 720p-t és teljesen meg vagyok vele elégedve. Több motorostúrán, bringaversenyen és snowboardozásnál is remekül szerepelt. Összesen kétszer tapasztaltunk "lefagyást".
    -a vízszíntbe állítás igen egyszerű, csak el kell fordítanod az optikát
    -ekkora látószögnél lehetetlen olyan képet alkotni ami nem "gőrbíti a teret", természetesen egy handycam nem így rögzít viszont az sok lényeges részt lehagy a szűk látószögnek köszönetően
    -a leállítás után valóban kell várnod néhány másodpercet ez a videó méretétől függ. Személy szerint több rövidebb videót csinálok így az utómunka is egyszerübb vele
    -az easy etit nevű programot a kamera konfigurálására használom csak, arra tökéletes, illetve ha a gyártói videómegosztóra akasz valamit feltölteni.

    Üdv,

    ReplyDelete
  4. Jaja, az easyedit tényleg egy gyöngyszem, már amelyik gépen fut. A céges gépemen hiba nélkül fut, az otthonin meg se nyikkan, úgy omlik össze, hogy nyomot se hagy maga után. Mondjuk a memóriakáryáról leszedni a filmeket nem nagy ügy.

    Ez a 'leállítás után várnod kell' tényleg jól hangzik. Lehet, hogy csak türelmetlen vagyok, és MEG-KELL-VÁRNI amíg kialszik a lámpa? Megpróbáljuk, bár már fagyott le 10 másodperces felvétel után is. Mindegy, itt a tavasz, újra indul a nyomozás.

    ReplyDelete