Tuesday, September 29, 2009

arkitekturha

Tegye fel a kezét, aki miután beleásta magát egy kódba, soha nem érezte azt, hogy rendelni kéne e-bay-en egy duplacsövűt, és phew phew phew.
De komolyan. A legkisebb architekturális hiba is megbosszulja magát (1 cent ha azonnal javítják, 10$ ha menet közben, 100$ ha release előtt, 1000$ ha release után...), ezt nem hiszem el, hogy nem tudják az emberek.

Ha isten saját képére teremtette az embert, akkor nem kérdés, hogy miért hagyta félbe a teremtés cuccot 6 nap után. Háát...
  1. A teremtés elméletileg egy naposra volt tervezve, csak nagy volt a csúszás.
  2. Semmilyen írásos bizonyítékunk nincs az eseményekről, ergo az öreg specifikáció nélkül dolgozott (az utólagosan Biblia néven forgalmazott release notes-ot ne is emlegessük)
  3. Amikor különválasztotta a sötétséget a fénytől, először nem tudta, mit csináljon a sötétséggel, egészen addig, amíg nem sikerült embert teremtenie, fejjel.
  4. Mikor megteremtette a tengert, és látá, hogy ez jó, onnan egyértelmű, hogy már két napja csak szopás volt a cuccal, és ekkor volt az első sikerélménye. Ne felejtsük, hogy ez már a deadline után volt.
  5. A napot ugye nappalra csinálta, a holdat éjjelre. A napfogyatkozás ékes példája, hogy simán bugos volt az egész hobelevanc már az alapoktól, és a tesztelés is le volt szarva rendesen.
  6. Az, hogy a vizek állatait és az ég madarait elsőnek, aztán a csúszómászókat másodiknak teremtette nem éppen egy szigorúan monoton növekvő minőségű sorozat. Hogy ez két napig tartott az egyértelmű a hozzáértők számára, hogy favágó munka volt, copy-paste szinte az egész. JUnit teszt egyikhez sem készült, ne is ragozzuk.
  7. Ennyi frusztráció után állt neki a fejes megírni a bussiness-logic-ot, nyilván utoljára, mert mikor máskor. Az első Alfa (akkoriban Ádám) verzióról kiderült, hogy csak a sör és a tévé érdekli, szóval kellett egy Béta (Éva) verzió, amibe a jól sikerült kódrészleteket egy-az-egyben átemellték. Az, hogy mind a használhatatlan alfa, mind a full bugos béta verzió belekerült a release-be azóta is példa nélkül álló jelenség.
  8. A verziókontrol hiánya egyértelművé teszi a project színvonalát még a laikusok számára is.
  9. Az, hogy a továbbiakban már nem teremtett semmit, egyértelmű beismerése annak, hogy ez így nem sikerült. A dolgok jelen állása szerint nem a cégnél dolgozik, a bugfix kurva lassan halad, és a gazdasági világválság csak egy halvány utalás arra, hogy mennyi pluszköltségben volt azóta a renszer foltozgatása.
Arra nem is merek gondolni mi lesz, ha a megrendelő rájön, hogy mit kapott a pénzéért...

No comments:

Post a Comment