Thursday, January 15, 2009

bölcsek tanácsa

Hát, van, ami valamiért soha nem jut el a szánalmas.hu-ra, pedig alap.

Bölcsek Tanácsa (*)



Ízlelgessük kicsit :) Kicsit őskori kifejezés, tudatosan választott. Nézzük egyesével.

Bölcs: okos ÉS öreg. Tipikusan hiába okos valaki, a bölcs kicsit más. A bölcs egészében látja a világot, részleteit úgy rakja össze, hogy állításai az igazságot takarják. A bölcsesség nem tűr vitát, kinyilatkozik, vagy csendben somolyogva megmondja az Igazat, ha kérdezik, de soha nem vitázik, nem vitat meg semmit. Ő tudja. Mindent.

Tanács: felelősség nulla. Egyéni felelősség még ennyi se. Hatalom, amennyit csak lehet.

Mi a célja lehet egy ilyen szervezetnek? Talán ők az IQ magyar bajnokai? Neeem, az MENSA. Talán ők a rangidősek? Neeem, az a nyugdíjjasotthon. Talán törvényeket hoznak? Hál istennek, nem; az a parlament (az persze választott, nem meghívásos...). Akkor törvényeket fognak felülbírálni? Háát, a boss az ugye az alkotmánybíróság egyik bossa volt, és elég sok visszaélést próbálnak a nevéhez kapcsolni (miiind jogtalan. Miiiiind hazugság). Hogy is van ez? A törvényt meghozzák, aztán mikor próbálgatják perekben, akkor valaki felolvassa, értelmezgetik, megrágják és a törvény szellemével konzultálva döntenek. De kik? És akik csinálják ezt, azok kire hallgatnak?

Remélem csak anyi az egész, hogy Sólyom elvtársnak le kellett lépnie az alkotmánybíróságról (mert kinőtte, vetésforgó volt, rájöttek mit csinált és kirakták) és hát talpnyalók nélkül nem élet az élet egy bizonyos jövedelemszint felett...

Vajon egy ilyen bölcsektanácsa membership mennyit ér? Kp-ben (tiszteletdíjjak) és ráhatásban?

Magyarország nem Svédország. Itt nem Nobeldíj bizottság van. Az komoly dolog. Az ilyenek miatt érzem úgy, hogy ez az ország gyógyíthatatlanul beteg. És kurvára hideg is van :) Végül is svédben is hideg van. Oszt ott mégis más a szitu.

Futottak még: Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, Fiatal Kutatók Testülete, Magyar Innovációs Szövetség

Ne azért idéznék még az okos csávótól:

"... számomra a tekintély tisztelete különösen fontos értékként jelenik meg."

Hát igen, aki beült egy oktatói székbe egy egyetemen az bizony nagyon hamar elhajlik egy ilyen irányba. Tudatlan kutyák vagytok én meg az agy. Az ilyenek nagyon nem bírják a versenyszellemet. Nem egy fiatal azért szeretne maradni tanítani, mert fél attól, hogy nem felel meg majd az állásinterjún, és különben is, az isiben már elért valamit (benyalta magát), és ezt nagy munka előről elkezdeni. Mindaddig, míg az oktatás ilyen formában létezik, szarból lesz. Majd ha a kutatóközpontok nyotottabbak lesznek, és a kutatók vállalnak tanítványokat illetve a kutatók járnak el tanítani meg publikálni, na akkor lesznek a megfelelő emberek a katedra túloldalán. Amíg valaki, aki soha életében nem művelt egy szakmát akar tanítani, addig a diákok, látva az ostoba és értelmetlen tananyagot "oktató" tanárt ellenállnak, szabotálnak, és passzivizálódnak. Szerintem :)
Tekintély? Faszom! Nap mint nap kell bizonyítani az alkalmasságot. Nem fogja felemészteni a napod, hidd el.

"A tudomány alapvetően tekintélyelvű. Tudományos kérdésekben nincsen szavazás. Annak a véleménye dönt, aki több, megalapozottabb és hitelesebb információval rendelkezik."

ROLFMAO. Téves. A tudomány köré szerveződött bizottságok és intézmények tekintélyelvűek max. Egy hibás elmélet addig marad életben, amíg annak pártolói élnek, azok kimúltával az új ÉS jobb elmélet simán átveszi a helyét. Erről érdemes olvasni, javaslom az első tudományos (amúgy királyi) akadémiák alapításáról olvasgatni. Valamelyik második andol király (talán Csárlsz? :) is érdekes körülmények között alapított és védelmezett egy ilyen közösséget. Newtonnak se volt könnyű dolga és Einsteinnek se (nem, a relativitás elmélet nem kapott Nobel díjjat. Nem _az_).
A tudományos kérdésekben meg szavazás van, meg publikálás. Sok elmélet van, ami nagyon nagyon lassan nyer teret, mert a tudományos világ nagy része nem fogadja el (ez szavazat), hiába bizonyul később igaznak. Sok kutató hal meg ismeretlenségben és szegénységben, de hagy örökül valami olyan morzsát az igazságból, amiből látszik, hogy kora egyik legragyogóbb elméje volt (nulla self managementtel :D

Ennek a faszinak van self management-je. Amúgy mint kutatót nem tudom megítélni, mert a szakterületét ugyan maximálisan elismerem, de a publikációit nem olvastam. Azt sem tudom, hány tanítványától lopott, ha lopott.
De aki Sólyommal haverozik, az jó ember nem lehet :)

És nem, nincs Göncz Árpi pólóm :p Jut eszembe, compare az életutat, melyik lehet a pártkatona?
http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ncz_%C3%81rp%C3%A1d
http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3lyom_L%C3%A1szl%C3%B3

May the best hamster win...

No comments:

Post a Comment