Tuesday, March 23, 2010

távolság

francba, most nincs időm agyaskodni :) rajta, de hogy is van a gravitáció? A távolsággal hogyan arányos? Meg ha egy galaxis nem tökéletesen szimmetrikus, akkor hogyan is változik a dolog azzal, hogy a fekete lyuk a környezetéből elvonja az anyagot és ez hogyan hat a távolabb keringő csillagokra? Lehet ebből kilökődés? Integrálja már le valaki.

Ja másik, ha van egy anyagi részecském, ami befele esik a bazi nagy fekete lyukba, akkor hogy is alakul a sebessége? A fénysebesség átlépéséhez állítólag végtelen nagy energia kéne (a fotonok ugye pont fénysebességgel mennek, de fura, nekik megy a cucc, csak annyi van, hogy az anyagi tulajdonságokon túl elkezdenek hullámjelenséget is mutatni, iiiiik) ergo a gravitáció miatt befele gyorsuló anyaggal mi is lesz? Meddig gyorsul?

Amúgy is, nálam annyi jött le, hogy anno a hangsebességet sem lehetett átlépni (egész okos indoklások születtek rá az akkori ismereti szintnek megfelelően kellően tudományos formában), ma meg már azt tervezgetik, hogy tartsanak egy kocsit a földön, miközben átlépi a hangsebességet.

No comments:

Post a Comment