Tuesday, March 2, 2010

equilibrium index

ehhehe, van egy blog, amiben van egy post, és egyszerűen gyűjti magához azokat a postokat, amin röhögni lehet.
A feladat amúgy itt van, a post itt, a dunningkrugerről meg itt. Ha nem szarta volna össze magát a build, akkor ez a post soha nem jött volna létre.

Wooo, ezt lehet zabálni!

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Hehe. A feladat féléves beadandónak, teammunkában is sok lenne a hallgatóimnak :P
    Lehet hétfőn kiadom ZH feladatnak C-ből :D

    ReplyDelete
  3. Ja, csak ne felejtsd el, hogy a visszetérési érték csak az ostobáknak int a jelen kiírás szerint. Amúgy a triviális [0,0,0,0] mellett tetszőleges számú vektor megadható, aminek nem egy ilyen indexe van. Vegyünk N darab tetszőleges elemszámú vektort, amelyekre igaz, hogy az elemeket összeadva a végösszeg 0. Ezeket a vektorokat szabadon kombinálhatod, és annyi equ indexet kapsz (minimum) ahány vektrot illesztettél össze, -1, eltekintve a 0 elemű vektoroktól.

    pl [0,0,0] [1, -1] [3, 4, 5, -12] [0]

    ReplyDelete
  4. btw, ennek az utolsó mondatomnak elég durva a geometriai értelme :) Valami olyasmit jelenthet, hogy bonts fel egy N dimenziós vektort M darab, nem 0 diemenziós vektorra. Mi van, ha a prímeket beveszed a képbe?. Az [a,b,c] azt jelenti, hogy ez egy vektor, ami p1^a, p2^b, p3^c (p1, p2, p3 különböző prímszámok) számot ábrázolja. Mi van, ha a vektorok alapjai (p1, p2, p3) azonosak, különbözőek.

    ReplyDelete
  5. Ezt én is észrevettem, viszont az algoritmus szempontjából lényegtelen, hogy ez mennyire bonya :) Mindenesetre a matek kell hozzá, biztos ami biztos, főleg, ha az ember optimális megoldást keres.

    ReplyDelete