Friday, March 5, 2010

150 kw hőt adok le 8 perc alatt

Kolléga leugatott, hogy nem lehet kilowattot leadni. Fura volt, mert pont nemrég olvastam ezt a wikin. Meghát sokszor hall az ember olyant, hogy egy x kw-os villanymotor mekkora teljesítményt képes leadni. Nyilván X idő alatt Y energiát lehet leadni, és ezt fejezem ki a teljesítménnyel. Ha X teljesítménnyel X percig adok le energiát, akkor meg Z energiát vesztek. Valamiért nagyon nekem esett a gyerek, ki tudja mi húzódik meg a pszichés területen :) Elvégre csak azt mondtam, hogy annyira hideg van, hogy 1500kw-ot adok le, mire 8 perc alatt eljutok a metróig :)


3 comments:

  1. For fizika zsenik:
    adott egy 70%-ban vízzel töltött 80 kilós ballon, ami 300K hőmérsékletre van melegítve, a környezete 275K. A környezet mérete elég nagy ahhoz hogy tetszőleges mennyiségű energiát elnyeljen a ballonból. A ballon folyamatosan sugároz és a leadott energiánál jóval kevesebbet termel, azt is záros ideig. Rajzolja fel a teljesítménygörbét az idő viszonylatában.
    Milyen sűrűségű a ballon, ha tökéletes gömb alakja van és neadjisten, tényleg képes 1500 kw-ot leadni átlagban a 8 perces említett időtartam alatt.

    ReplyDelete
  2. + bónusz pontért meg lehet adni egyéb anyagi jellemzők függvényében is adolgot :) entalpia ftw

    ReplyDelete
  3. hát KW az teljesítmény :) bár ha azt mondod hogy 8 percig ekkora volt a teljesítményed, akkor végül is a munkát vagy ha jobban tetszik az átalakított energiát adod meg :)

    Az meg hogy 27 fokos a testhőmérsékleted, akkor már régen sz*rban vagy :P

    ReplyDelete