Thursday, January 21, 2010

nem vagyok valami okos

Az miért van, hogy mindenkinek nyilvánvaló, hogy pl a fénynek van néhány tulajdonsága legalább (hullámhossz, amplitudó, polarizáció,...) hogy az anyagnak van szintén néhány (tömeg, kiterjedés, anyagminőség, kristályszerkezet, halmazállapot) de az IQ az egy egységes mérőszám, és következtetnek belőle egy csomó tulajdonságra? :)

Valami itt nagyon ferde. Amikor a testi erőről beszélünk, mindenkinek nyilvánvaló, hogy attól, mert 190-et nyomsz fekve, még nem biztos, hogy messzebbre dobod a gerelyt, mint az, aki 180-at nyom fekve. Az IQ-t meg mintha úgy kezelnék, mintha abszolut mérőszám lenne, holott különböző jellegű feladatokból áll minden IQ teszt.
Arról nem is szólva, mikor fehér középosztálynak szóló feladatokkal van tele.

Például milyen inteligens az, aki kitölti ezt az iq tesztet, ami csak ábraegyeztető feladatokból áll http://www.iq-teszt.hu és küld egy 1250+áfa sms-t, hogy megtudja, mennyi az iq-ja? :)))

2 comments:

  1. Már bocs Morki, hogy beleszólok, de ez sztem tökéletes IQ teszt :) Aki hülye az elküldi az sms-t :D
    Mellesleg az IQ az az a mérőszám, ami azt mondja meg, hogy az életkorod szintjéhez kéepst mennyivel vagy jobb vagy rosszabb képességű. De a mostani debil társaadalomban a lim(Átlag) = 0, szóval a normális ember IQ-ja tart a végtelenbe :P

    ReplyDelete
  2. Na ez az, hogy nem a képességet mondja meg, hanem arra enged következteteni, hogy az adott feladatsorhoz hasonló feladatokat milyen eredményességgel fogod megoldani, ahsonló körülmények között.

    Mégis sokan abszolút mérőszámnak próbálják kezelni, ráadásul a köznyelvben sokkal szélesebb spektrumban mozog az inteligencia. Az üzleti életben meg ott van ugye az inteligens mosópor, aminek valamiért még értelme is van, bár az a mosópor, emelyik eléri a 40 pontot az IQ teszten, azzal már én sem merek vitázni, ugye...

    ReplyDelete