Wednesday, May 12, 2010

agyameldobom

Na igen, van a statikus programozás, mert ezt verik a kisdiákok fejébe...
Na ja. Az oktatás színvonala ma gyakorlatilag a bűncselekmény kategóriájába esik.

Adva van egy halmaz. A halmaz műveletek sajnos annyira szűkösek, hogy egyszer már visszacsíptek a matematikusok, hogy szépen lehessen vele dolgozni, és kikúrták a 'halmaz'-ból azt, ami miatt kurvára nem tudták kezelni a dolgot. Nevezetesen a függvényekkel van baj, ha jól emlékszem. És akkor még mindíg arról beszélünk, hogy azt mondja az ostoba matematikus, hogy a halmaz eleme az ojektum, ha benne van a halmazban. Lófaszt.

Ez így nem is algoritmizálható, hiszen nincs az a developer, aki normálisan csinálná meg a dolgot ezek alapján. A tipika, hogy végigkever a csávó a halmaz elemein és ha X benne van, akkor benne van. Hát a probléma az, hogy a halmaz idővel változik, kedves gyerekek, és
1, ami eleme volt, az most már nem az, és viszont
2, nem eldönthető, hogy eleme-e a halmaznak
Az IEEE gyerekek már rájöttek, hogy az egyik legfontosabb szám a nulla feltalálása óta a NaN, ami nem is szám, de kurvára fontos, amikor számokról beszélgetünk. Think out of the box.

Hogy jelenik meg ez a való életben? Úgy hogy pistike definiál egy halmazt, aztán nekimegy és nem bírja összevetni egy másik halmazzal, mert a halmazt egy az egyben az adott időpillanatban ismert elemeival akarja reprezentálni, és nem egy szimbolikus konstanssal... amikor változik a kód, akkor jön a meglepetés, hogy vannak plusz és hiányzó elemei a halmaznak.

"Gyerekek, nem lesz ebből baj, ha visszajönnek a kommunisták?" (HG)

Na látom, így elsőre nem olvasható, amit írtam, elmondom máshogy :) Szóval a halmaz összes elemével kéne műveletet végezni, vagy egy definiált részhalmazára, akkor az, hogy hogy van edfiniálva a részhalmaz (elemei alapján, vagy a részhalmaz adott elemekre szabott tulajdonságával) az nem mindegy.
Az, hogy a CANCELLED, FINAL, KUTYA státuszú objektumokra kell csinálni valamit az nem azt jelenti, hogy ha a cucc státusza benne van a [CANCELLED, FINAL, KUTYA] halmazban, akkor csinálni kell valamit... nem nem és nem. Az a halmaz okkal van összeállítva, és lehet, hogy holnap megváltozik. Ha valaki paraméterként ilyeneket passzolgat, akkor rosszul csinálja a dolgot, mert neki pl a CSÓTÁNYIRTÓ részhalmazt kéne passzolgatni (amiben speciel ezek vannak bent), ami valahol definálva van, és ezt ő már ne rakja össze újra, mert tarkónbaszom. Ő logikailag a csótányirtó cuccal dolgozik, és nem a cancel, final és kutya státusszal.

UFF :)

No comments:

Post a Comment