Monday, August 25, 2008

google analytics

Mit érdemes tudni a google analytics-ról?

  1. Zsír egyszerű feltenni, mert csak egy nyulfarknyi javascript scriptletet kell berakni a weboldalaidba. Mivel mindegyik oldalra be kell rakni, ezért csak az a gond, ha sok html oldalad van. Ha tomcat vagy php_mod amit használsz, akkor valami footer-be, generic include-ba neadj isten valami filterbe érdemes belerakni.
  2. A statisztikák eléggé látványosak, gyorsan képet kapsz az oldalad állapotáról. Ha több site-od van, azok akár külön külön is kezelhetőek.
  3. A statisztikákat már másnaptól kapod, tehát hamar kiderül, hogy jól csináltad-e, amit csináltál.
  4. Van A/B testing (a teljes oldalat lecseréled) illetve MVT (Multi Variant Testing - az oldal részeit körülményektől függően cseréled), ami egy igen nagy plusz. Pl amit én csinálok következőre az az lesz, hogy akik a counter strike-os ScoutKnifez miatt jönnek, azok egy kicsit jobban ki legyenek szolgálva, mert kitolás velük, hogy ide csak egy dolog miatt jönnek és túl sokat kéne keresniük (még úgy is, hogy szűkítenek).
  5. Höhöhö, nem elfelejteni, hogy ez egy magán jellegű blog (értsd nem szakmai vagy újságírói blog), tehát a statisztikák is ennek megfelelően alakulnak).
Hogyan kell integrálni a google analytics-ot a website-oddal? Kövesd a wizzard lépéseit.
  1. Írd be a google-ba, hogy "google analytics". Nyugi, 1 click után megint magyar felségterületen leszel, ez a rész magyarítva van, ahogy sok minden a google-nál, bár nem teljesen. Az első (szponzorált/kiemelt link) az amivel eljutsz ide.
  2. A "jelentkezz most" ahol menj tovább, vagy az Access Analytics, ha már beállitottad az analytics-ot.
  3. Kell egy google account, mert ezzel lesz asszociálva (összekötve) az analytics accountod. Akár erről az oldalról is megcsinálhatod a google accountot, nyugi.
  4. Amit akarsz csinálni először, az egy website profile. Az "Add Website Profile" szerintem ami ott lesz valahol az oldalon, click.
  5. Add meg az URL-t ami a site-ra mutat. [Finish]
  6. Kapsz egy "tracking code"-ot, amit copy paste-el el kell helyezned az összes oldalon, ami a tiéd és be akarod vonni az analytics-be. Ezt a kódrészletet később is elő tudod csalni.
  7. Kérj meg pár ismerőst, hogy menjenek be a site-ra, hogy tudd biztosan, hogy járt arra valaki aznap, így hamar kiderül, hogy tényleg működik.

No comments:

Post a Comment